…or how music has fought pandemics in Europe

Europe has experienced many pandemics in the past. The plague, also called “Black Death”, is the most famous cause. Fortunately, this disease has been virtually eliminated thanks to improved hygiene, but new diseases have emerged such as cholera, the Spanish flu and now Covid-19. Music has played a major role in making fear and uncertainty more bearable and that music is capable of this even today, as Accademia Amsterdam proves with this project.


Van Italië naar Hoorn rond 1500

Accademia Amsterdam was van 1 t/m 3 juni 2018 “Ensemble in Residence” in het festival “Hoorn, Oude Muziek Nu!” en werkte samen met dansgezelschap Fiori di Folia.

Tijdens het festival verzorgden de musici en renaissance-specialisten een wervelende voorstelling, workshops en master classes. Zij gaven dit weekend vorm en toverden Hoorn om tot dé renaissance-feeststad in Italiaanse sferen. Als hoogtepunt was er een fantastisch evenement gepland: een historische optocht, een “sfilata”.


…of de zoektocht naar een nieuw oratorium

Een samenwerking van Accademia Amsterdam & Sine Nomine met medewerking van acteur Gottfrid van Eck.

Deze voorstelling slaat een brug tussen vluchtelingen die nu naar Nederland komen, en het Amsterdam van de 17e en 18e eeuw. Het typisch Nederlandse culturele klimaat is in al die eeuwen eigenlijk niets veranderd. De drijfveren van een kunstliefhebber om een positieve bijdrage te leveren aan de cultuur en de weerstand die hij ondervindt zijn heel herkenbaar. Het Joodse verhaal van Esther speelt een rode draad in het verhaal.


We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Read more  about our privacy policy.