Projecten

Hier vindt u projecten die ontwikkeld zijn door of in samenwerking met Accademia Amsterdam.

…of Hoe in Europa de Pandemie met muziek & verhaal werd bezworen

Europa heeft in het verleden vele pandemieën gekend. De pest, ook wel “Zwarte Dood” genoemd, is de bekendste veroorzaker. Gelukkig is deze ziekte door verbeterde hygiëne vrijwel uitgebannen, maar zijn er nieuwe ziektes ontstaan zoals de cholera, de Spaanse griep en nu Covid-19. Muziek heeft een grote rol gespeeld bij het dragelijker maken van de angst en de onzekerheid en dat muziek daar ook in deze tijd toe in staat is, bewijst Accademia Amsterdam met dit project.


Van Italië naar Hoorn rond 1500

Accademia Amsterdam was van 1 t/m 3 juni 2018 “Ensemble in Residence” in het festival “Hoorn, Oude Muziek Nu!” en werkte samen met dansgezelschap Fiori di Folia.

Tijdens het festival verzorgden de musici en renaissance-specialisten een wervelende voorstelling, workshops en master classes. Zij gaven dit weekend vorm en toverden Hoorn om tot dé renaissance-feeststad in Italiaanse sferen. Als hoogtepunt was er een fantastisch evenement gepland: een historische optocht, een “sfilata”.


…of de zoektocht naar een nieuw oratorium

Een samenwerking van Accademia Amsterdam & Sine Nomine met medewerking van acteur Gottfrid van Eck.

Deze voorstelling slaat een brug tussen vluchtelingen die nu naar Nederland komen, en het Amsterdam van de 17e en 18e eeuw. Het typisch Nederlandse culturele klimaat is in al die eeuwen eigenlijk niets veranderd. De drijfveren van een kunstliefhebber om een positieve bijdrage te leveren aan de cultuur en de weerstand die hij ondervindt zijn heel herkenbaar. Het Joodse verhaal van Esther speelt een rode draad in het verhaal.


Feestelijke Bachcantates en bewerkingen voor orgel vierhandig

Accademia Amsterdam belicht feestelijke kerkcantates van Bach van een verrassende kant

In samenwerking met solistenkwartet Quatre Bouches, vocaal ensemble Voxtet en organistenduo De Jong.

Een prachtige concertavond heb ik gehad!
Allereerst de prachtige cantates met mooie individuele stemmen maar ook mooie ensemblezang en... prachtige (on)opvallende begeleiding.
Het vierhandig orgelspel van Euwe en Sybolt was alsof het orgel in de 4 de versnelling stond.
De ontspannen en ook feestelijke sfeer werd versterkt door het gelegenheidskoor.


De Cantates van F.W. Zachow (1663-1712)

Verborgen juwelen van Händels leermeester ontdekt

In 2009 startte Accademia Amsterdam een project rond de overgebleven muziek van Händels leraar in Halle: Friedrich Wilhelm Zachow (1663–1712).

Artistiek leider van het ensemble, Onno Verschoor, haalde deze muziek onder het stof vandaan. In samenwerking met prof. dr. Ludger Remy, veel gelauwerd expert op het gebied van de Duitse barokmuziek, leidde dit tot een concertserie in 2009 en 2010 in Nederland en Duitsland.


We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.