Agenda

Download als een iCal bestand

'Die Schöpfung' volgens Haydn

Zaterdag, 07 Oktober 2023, 20:00
Rotterdam-Blijdorp, Prinsekerk
Onder leiding van dirigent Stephen Kavelaar en in samenwerking met het Rotterdamse koor COV Sursum Corda, voert Accademia Amsterdam het indrukwekkende werk van Joseph Haydn, 'Die Schöpfung' uit.

Schöpfung in RotterdamHet werk ontstond tussen oktober 1796 en april 1798 en wordt beschouwd als een van Haydns meesterwerken. Dit oratorium beschrijft en illustreert muzikaal het scheppingsverhaal volgens het Bijbelboek Genesis. Het is tevens gebaseerd op het boek Psalmen en John Miltons Paradise Lost. Op Miltons werk was een libretto gebaseerd dat nooit door Händel was gebruikt en dat in Haydns handen kwam. Baron Gottfried van Swieten verzorgde de vertaling van het Engels naar het Duits, die als Die Schöpfung voor het eerst uitgevoerd werd in het Burgtheater in Wenen.

Haydn werd tot het schrijven van dit grote werk voor koor en orkest geïnspireerd tijdens zijn twee reizen naar Engeland tussen 1791 en 1794. Haydn hoorde een oratorium van Handel, Israel in Egypt, dat veel indruk gemaakt moet hebben.

Die Schöpfung is geschreven voor drie zangsolisten (sopraan, tenor en bas), vierstemmig koor (sopraan, alt, tenor en bas) en een groot laat-klassiek orkest bestaande uit 3 fluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 1 contrafagot, 2 hoorns, 2 trompetten, 3 trombones, pauken en de gebruikelijke strijkersgroep van eerste en tweede violen, altviolen, cello's en contrabassen. Tijdens de recitatieven en enkele aria's wordt ook een fortepiano gebruikt.

Uitvoerenden

Accademia Amsterdam - orkest (op klassiek instrumentarium)

Martha Bosch - sopraan
Leon van Liere - tenor
Berend Eijkhout - bas

Stephen Kavelaar - dirigent

Informatie en kaarten

Meer informatie via de website van COV Sursum Corda

We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.