AA2 - Eerbetoon aan een virtuoos: Giuseppe Sammartini

Concerten van “de grootste hoboïst die de wereld ooit heeft gekend”

Hobo- en blokfluitconcerten van Giuseppe Sammartini (1695-1750), instrumentale muziek van Händel en Marcello

Hobo en blokfluit, 2 violen, altviool, cello, violone, clavecimbel (7 uitvoerenden)

Accademia Amsterdam

Aan het eind van de 17e en in de eerste helft van de 18e eeuw maakte de hobo een ongekende bloei mee. In Frankrijk ontwikkelden de broers Hotteterre het instrument vanuit de schalmei en was het een ‘geciviliseerd’ instrument geworden en bruikbaar voor de toepassing in kunstmuziek. Lodewijk XIV richtte een orkest op, bestaand uit louter hobo’s en fagotten. De verspreiding in Europa was niet te stuiten: virtuozen reisden naar Duitsland, Nederland, Engeland en Italië.

Zo ook de vader van de ‘held’ van dit programma, Alexis Saint-Martin, die zich vestigde in Milaan. Enkele van zijn kinderen werden ook hoboïst, waarvan Giuseppe zich tot de ‘Heinz Holliger’ van zijn tijd ontwikkelde. Om zijn virtuositeit te kunnen etaleren, componeerde hij zijn eigen concerten, waarin hij moeilijkheden verwerkte die alleen híj kon vertolken. Sammartini vertrok op 33-jarige leeftijd naar Londen, waar hij solo’s speelde in het orkest van Händel en werkte met de beroemde castraat Farinelli.

Hij werd door Quantz en andere cultuurcritici geroemd als: “[…] de grootste hoboïst ooit, met een bijzondere toon die de kwaliteit van de menselijke stem benaderde […]” Sammartini’s prachtige en virtuoze muziek werd in zijn tijd in Amsterdam uitgegeven en dat is voor Accademia Amsterdam een extra reden een programma samen te stellen rond zijn concerten.

Duur: ca. 75’ met pauze
Prijs: neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken


Media
Marcello - concert voor hobo

We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.