AF3 - Van Magere Hein tot Harlekijn

Droefheid en blijdschap in de 18e eeuw – muziek en dans voor ceremonie en theater

Dansen uit Nederlandse en Franse archieven; treur- en dansmuziek van Telemann, Händel en Mouret

Danser, twee hobo’s, twee hoorns, fagot (6 uitvoerenden)
Met: Dorothée Wortelboer – barokdans (op aanvraag is een korte dansworkshop mogelijk)

Dorothée Wortelboer

Politici die tijdens een tangoavond of een bal hun beleidskwesties en “deals” bekokstoven: nu is dat nauwelijks voorstelbaar, in de 18e eeuw was dat de realiteit. Sterker nog, wanneer je als handelsman, diplomaat of politicus niet op verdienstelijke wijze je menuet, contredance of gigg kon dansen, stond je bij het lobbyen buitenspel en kreeg je in de hogere kringen niets voor elkaar. Goede muziek was hierbij onmisbaar, maar soms ontbrak het geld voor een heel orkest. In dat geval moest men het doen met een klein blaasensemble dat toch vol genoeg klonk.

In Nederland was het niet anders: er bestond een dubbele visie op dans. Vanaf de kansel werd gepreekt dat dansen zondig was, waar een goed gelovige zich niet mee bezig diende te houden.

Accademia Amsterdam Fiati en Dorothée Wortelboer brengen een theatraal programma vol barokke dansmuziek én dans. Zoals die klonk en gedanst werd, met een traan en een knipoog.
De voorstelling begint met een treurmars zoals die bij ceremonies en herdenkingen werd gespeeld. Laagje voor laagje werpen de uitvoerenden de treurigheid van zich af. Op lichtvoetige en toegankelijke manier illustreren zij de karakters van de dansen met theatrale attributen en prachtige kostuums. U hoort instrumentale intermezzi en barokke solodansen die variëren van de elegantste sarabandes tot komische karakterdansen. In de voorstelling vertelt Dorothée Wortelboer over de danspraktijk van de Gouden Eeuw. En als het publiek het “in de benen krijgt” kan men onder haar deskundige leiding, zélf een dansje wagen…

Bijzonderheden: Dit programma wordt uitgevoerd in een theatrale setting. Ook mogelijk als korte voorstelling van 30’, ideaal voor bijzondere gelegenheden.
Benodigde faciliteiten voor de dans: speelvlak ca. 7x5m met egale vloer en plaats voor de musici, eenvoudige theaterverlichting wordt aanbevolen (kan ook meegenomen worden) evenals kleedruimte.

Duur: ca. 60’ zonder pauze, 40’ en 30’ met pauze
Prijs: neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken


Media
Handel - Alla Hornpipe

We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.