BWV180

Een bijzondere Bachcantate in Zaltbommel

“Schmücke dich, o liebe Seele” BWV 180 van Bach

Accademia Amsterdam voert deze cantate uit in samenwerking met Cappella Sint Maarten onder leiding van Arie Hoek. Locatie: Maartenskerk, Zatbommel, zondag 3 november.

Opvallend is de bijzondere bezetting met twee blokfluiten, traverso, hobo, hobo da caccia, violoncello piccolo en strijkers. In deze bezetting speelt Accademia Amsterdam ook nog twee delen uit een concert van Telemann.

Wikipedia schrijft over deze cantate:

Bach componeerde deze cantate voor de 20e zondag na Trinitatis in zijn tweede jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op 22 oktober 1724 in Leipzig. De traditionele Evangelielezing voor deze zondag is de Parabel van de koninklijke bruiloft (Mattheüs 22:1-14). In de tekst staat het Heilig avondmaal centraal, waarbij de relatie tussen bruid en bruidegom symbool staat voor de relatie tussen Christus en de gelovige ziel.

BWV180Tekst en melodie

Bij deze koraalcantate baseerde Bach zich op het gelijknamige avondmaalslied van Johann Franck uit 1649 op een melodie van Johann Crüger.

Bach's tekstdichter is onbekend, mogelijk betrof het Andreas Stübel. Hij nam het eerste en negende couplet over als begin- en eindkoraal. Het vierde couplet werd overgenomen in deel 3. De overige strofes werkte hij om tot recitatieven en aria's.

Het werk kent de volgende delen:

Koraal: Schmücke dich, o liebe Seele
Aria (tenor): Ermuntre dich: dein Heiland klopft
a Recitatief (sopraan): Wie teuer sind des heiligen Mahles
b Koraal (sopraan): Ach, wie hungert mein Gemüte
Recitatief (alt): Mein Herz fühlt in sich Furcht und Freude
Aria (sopraan): Lebens Sonne, Licht der Sinnen
Recitatief (bas): Herr, lass an mir dein treues Lieben
Koraal: Jesu, wahres Brot des Lebens

Het feestelijke karakter komt tot uitdrukking in het gebruik van majeur toonsoorten en dansvormen: een gigue (deel 1), een bourree (deel 2) en een polonaise (deel 3).

Muzikale bezetting

De cantate is geschreven voor vier solisten: (sopraan, alt, tenor en bas) en vierstemmig koor. Het orkest bestaat uit twee blokfluiten, traverso, hobo, hobo da caccia, viool I/II, altviool, violoncello piccolo en basso continuo. Het is een van de weinige cantates waar Bach een Violoncello piccolo gebruikt, een cello met een extra (vijfde) snaar.

Zie de agenda voor praktische informatie over dit concert


We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.