Activities Projects Accademia Amsterdam in Festival Oude Muziek Nu, Hoorn
Accademia Amsterdam in Festival Oude Muziek Nu, Hoorn PDF Print Email

Accademia Amsterdam is van 1 t/m 3 juni 2018 “Ensemble in Residence” en werkt samen met dansgezelschap Fiori di Folia. Tijdens het festival verzorgen de musici en renaissance-specialisten een wervelende voorstelling, workshops en master classes. Zij geven dit weekend vorm en toveren Hoorn om tot dé renaissance-feeststad in Italiaanse sferen. Als hoorgtepunt vindt er een fantastisch evenement plaats: een historische optocht, een “sfilata”.

Sfilata HoornHet Festival Oude Muziek Nu betrekt op 2 juni 2018 alle geïnteresseerde verenigingen van de stad bij de realisatie van deze Italiaanse “Sfilata in Hoorn”. De “sfilata” bestaat uit veel onderdelen, afhankelijk van welke verenigingen zich opgeven. Muziek en dans uit de renaissance maken een belangrijk onderdeel uit van het evenement. Voor meer informatie en aanmelden, kun je hier terecht: www.oudemuzieknu.nl/sfilata.

Italië heeft een lange en rijke tradities van “palio’s” (wedstrijden). Al sinds de 15e eeuw zijn dit geliefde evenementen in Italiaanse dorpen en steden. Alle inwoners nemen deel. Bij de optochten (“sfilata’s” of “corteo’s)” wedijveren de deelnemers om de mooiste kostuums of tableaux vivants.

Fiori di FoliaBij de wedstrijden (“gara’s”) gaat het om wie de besten zijn. Ondertussen doen de bezoekers zich tegoed aan authentieke maaltijden en genieten de bezoekers van (theatrale) straatoptredens. Daarbij spelen, naast muziek en dans, “verkleedpartijen” een grote rol. De hele stad werkt fanatiek aan de mooiste kostuums en praalwagens. De “banda” oefent een heel jaar lang wel twee keer per week om tijdens de optochten en presentaties zo goed mogelijk voor de dag te komen. Stadswijken wedijveren met elkaar om het mooiste en het beste. Wie winnen dragen een heel jaar lang de titel “vincitori”.

Hoorn leeft met de geschiedenis van de handelsvaart door de VOC. In de bloeitijd van deze handelsorganisatie was er een levendige culturele uitwisseling, ook met Italië. Dat had zijn invloed op de mode, de muziek, de architectuur en andere kunsten.

Om in Italiaanse stemming te komen, geven Accademia Amsterdam en Fiori di Folia een voorstelling op vrijdagavond 1 juni.

Zaterdag 2 juni staat in het teken van het grootse evenement: de “sfilata”. Muziekgezelschappen, zangverenigingen, dansers en acteurs bereiden zich onder deskundige coaching voor. In mei kunnen de deelnemers adviezen krijgen bij het maken van eenvoudige renaissance kostuums, het instuderen van de muziek, het opzetten van de wedstrijden en het prepareren van de “carelli” (praalwagens- of praaldekschuiten). Om Italiaanse maaltijden in stijl te kunnen serveren roepen wij de hulp in van plaatselijke horeca en kookclubs. Daarnaast is er plaats voor ruiters, ieder met een eigen begeleider die het paard aan de teugel meevoert, jongleurs, groepjes die een gespeelde strijd laten zien (bijvoorbeeld schermers of jagers) en praalwagens waarop allegorische figuren worden voorgesteld (Liefde, Vruchtbaarheid, Dood, Jaloezie, Trouw, enz.). Alle deelnemers gaan gekleed in de stijl van rond 1500 gekleed.
Aan het eind van zaterdagmiddag 2 juni vindt de feestelijke “sfilata” plaats.

Op zondag 3 juni zijn er workshops en masterclasses muziek en dans voor wie zich in de Italiaanse Renaissance wil verdiepen. GEANNULEERD

Accademia AmsterdamDe Sfilata op zaterdag 2 juni 2018, tussen 16.00 – ca 16.30 uur, centrum Hoorn GEANNULEERD

Wat gaan de deelnemers én de toeschouwers allemaal beleven?

bullet_zwEen optocht op praalwagens en te voet, of op versierde dekschuiten en boten in Italiaanse stijl
bullet_zwRenaissancemuziek, -dans en -theater, als onderdeel van de optocht
bullet_zwWedstrijden in kostuum (bijvoorbeeld ringsteken op paarden en touwtrekken)
bullet_zwStraattheater en acrobatiek in Italiaanse stijl (tijdens de optocht)
bullet_zwEten in Italiaanse stijl (recepten uit de renaissance)
bullet_zwFeestelijke prijsuitreiking (winnaars van de wedstrijden en de optocht)

Wie kunnen deelnemen?

bullet_zwAlle mogelijke koren en individuele zangers (in de optocht)
bullet_zwDansverenigingen en liefhebbers van (volks)dans
bullet_zwCentra voor kunsteducatie (instrumenten, dansers, kostuums, praalwagens, in de optocht)
bullet_zwMajoretteverenigingen, drumbands, HAFABRA-orkesten (in de optocht)
bullet_zwToneel- en operetteverenigingen (voor de tableaux vivants en kostuums)
bullet_zwJongleurs en straattheater-acteurs (voor de optocht)
bullet_zwCarnavalsverenigingen (voor de optocht)
bullet_zwBeoefenaars van historische sporten (ruiters, schermers, jagers; voor deelname aan de optocht)
bullet_zwManeges en andere sportverenigingen (voor deelname aan en organisatie van de historische wedstrijden)
bullet_zwMusea (voor de historische rekwisieten en context)
bullet_zwKookclubs en restaurants (voor hulp bij het bereiden van de maaltijden)
bullet_zwBouwers van historische instrumenten en beoefenaars van oude ambachten (voor demonstraties tijdens de optocht)

We horen graag originele ideeën en er is plaats voor eigen initiatieven. Laat het ons weten!

Kosten

De kosten per deelnemer hebben we bescheiden weten te houden. Of je wel of niet meedoet aan een workshop op zaterdag 2 juni 2018, je betaalt een vast bedrag van € 25,00. Je hoeft uiteraard pas te betalen als je definitief besloten hebt om mee te doen, bijvoorbeeld na een van de informatiebijeenkomsten (zie onder). De mogelijkheid om te betalen (je koopt online je deelnamebewijs) is inmiddels geopend.

Belangstelling om mee te doen met de Sfilata?
Als je belangstelling hebt om mee te doen aan de Sfilata kun je je aanmelden met dit formulier. Dit verplicht je nog tot niets.
Na aanmelding houden we je op de hoogte van de informatiebijeenkomsten die we in de komende tijd organiseren en uiteraard van alle ontwikkelingen rond de Sfilata.

Contact en informatie

Festival Oude Muziek Hoorn 2018
Stel je vraag per e-mail ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) of bel 06 2184 3943 (Hilbrand Adema, artistiek leider Festival Hoorn-Oude Muziek Nu)

Lees hier meer over de organisatie van Palio en Sfilata.

Gebruikte muziek gespeeld door en met dank aan: Le Banquet du Roy en La Rossignol.


1 – 3 juni 2018 Festival Hoorn – Oude Muziek Nu

De Fluit van Assisi | Un Segreto Musicale

AssisiOnder deze intrigerende titel vindt van 1-3 juni 2018 het 22ste Festival-Hoorn Oude Muziek Nu plaats. Een schitterend meerdaags evenement waarin de vele muzikale facetten van Italië centraal staan en waarin vooral de Franciscusstad Assisi (zie de foto met de Basilica S. Francesco) prominent zal zijn. Het festival  zal ook dit jaar weer geheel worden verzorgd door professionele ensembles met in de meeste gevallen speciaal voor het festival samengestelde en dus unieke programma’s. Activiteiten vinden binnen én buiten in het centrum van Hoorn plaats. De kaartverkoop voor het festival begint vanaf februari 2018. Noteer alvast de data in uw agenda en volg onze nieuwsbrief en deze website voor alle informatie en kaartverkoop!

Accademia Amsterdam zal "ensemble in residence" zijn. Samen met dasgezelschap Fiori di Folia verzorgen zij een wervelende voorstelling op vrijdagavond 1 juni. Op zondag 3 juni geven de musici en dansers masterclasses aan muziek- en dansliefhebbers. Op het programma staan laat-middeleeuwse en renaissancistische muziek en dans.

Alle gegevens onder voorbehoud, ook van financiering van het festival. Aan deze informatie kunnen rechten noch plichten worden ontleend.

 

Upcoming Events

Arts & Cooking Courses - Accademia Amsterdam
Mon 23 Jul. 10:00 – 22:00
Perugia, Palazzo della Penna
Chamber Music Course - Accademia Amsterdam
Mon 23 Jul. 10:00 – 22:00
Perugia, Palazzo della Penna
Musica da camera e Ballo “Ninfe e Pastori”
Mon 23 Jul. 18:00
Perugia, Palazzo della Penna
Ballo in Piazza per tutti, “Ninfe e Pastori”
Thu 26 Jul. 18:00
Perugia, Giardini Carducci
Musica barocca e Ballo barocco “Ninfe e Pastori”
Fri 27 Jul. 18:00
Perugia, Università per Stranieri di Perugia

Newsletter

Open subscription form

Choose your background:
Concert organizers
Artists
Choirs
Projects
Audience
Courses

Please enter the following characters into the textbox.

captcha

Letters not clear?
Click to renew characters.

  • blogger
  • Del.ici.ous
  • DiggIt
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • Twitter
  • Yahoo