AA3 - Nederlands eerste hofcomponist: Christian Ernst Gra(a)f

Stadhouder Willem V van Oranje had een hofcomponist…

C.E. Gra(a)f: symfonie, strijkkwartet, kwintetten van tijdgenoten

Fluit, 2 hobo's, 2 hoorns, 2 violen, altviool, cello, contrabas (10-11 uitvoerenden)
Met: Gottfrid van Eck, verteller (ad lib.)

Christian Ernst Graaf Soestdijk

Onze eerste hofcomponist Christiaan Ernst Graaf (1723-1804) is het vertrekpunt van deze muzikale reis. Ook toen al leek men in Nederland te denken “wat van ver komt is beter”. Net zoals dat nu nog steeds gebeurt met profvoetballers en artiesten. In 1767 werd Graaf aangesteld als “Compositeur et directeur de la Musique du Prince”, op z’n Nederlands: hofkapelmeester. Als Duitser had hij zijn naam vernederlandst om aan te tonen dat hij zeer wel geassimileerd was. Of het hem geen windeieren legde weten we niet: om salarisverhoging te krijgen richtte hij zich rijmend tot zijn broodheer, waarschijnlijk zonder dat er gehoor aan werd gegeven.

Hij maakte een roerige tijd mee in de Nederlanden, waar een omwenteling plaatsvond “á la Révolution Française”. De Bataafse republiek was geboren. De verovering van de nieuwe republiek door de Fransen onder Napoleon maakte Graaf niet meer mee. Zijn collega's en tijdgenoten in ons concertprogramma wél. Als in 1814 Willem Frederik, zoon van ex-stadhouder Willen V, gekroond wordt als Willem I, is het koninkrijk Nederland een feit.

Bijzonderheden: Aan de hand van muziek en citaten uit deze roerige tijd, neemt een bekende Nederlander als verteller je mee op reis door de historie van de Oranjes.

Duur: approx. 75’ music
Prijs: neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken


We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.