Koning Arthur – semi-geënsceneerd (delen)

21-25 juli in Perugia, Palazzo della Penna (Italië), optioneel: 26 juli in Deruta

King ArthurIn 2020 is het de tiende keer dat Accademia Amsterdam zomercursussen organiseert voor muziek- en kunstliefhebbers in Perugia. We vieren dit jubileum met Henry Purcells beroemde opera.
De cursussen vinden plaats in deze prachtige middeleeuwse stad, een plek vol geschiedenis en inspiratie. Het museum "Palazzo della Penna", gevestigd in een historisch "palazzo", biedt ons gastvrijheid.
Wij nodigen je uit om te zingen in het koor of als solist, te spelen in het ensemble of barokdansen uit te voeren. Wij voeren delen van deze opera semi-geënsceneerd uit, op de mooiste locaties in Umbrië.

Vanaf december vindt je alle informatie on-line en kun je je via onze website inschrijven.


“Schmücke dich, o liebe Seele” BWV 180 van Bach

Accademia Amsterdam voert deze cantate uit in samenwerking met Cappella Sint Maarten onder leiding van Arie Hoek. Locatie: Maartenskerk, Zatbommel, zondag 3 november.

Opvallend is de bijzondere bezetting met twee blokfluiten, traverso, hobo, hobo da caccia, violoncello piccolo en strijkers. In deze bezetting speelt Accademia Amsterdam ook nog twee delen uit een concert van Telemann.

Wikipedia schrijft over deze cantate:

Bach componeerde deze cantate voor de 20e zondag na Trinitatis in zijn tweede jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op 22 oktober 1724 in Leipzig. De traditionele Evangelielezing voor deze zondag is de Parabel van de koninklijke bruiloft (Mattheüs 22:1-14). In de tekst staat het Heilig avondmaal centraal, waarbij de relatie tussen bruid en bruidegom symbool staat voor de relatie tussen Christus en de gelovige ziel.

BWV180Tekst en melodie

Bij deze koraalcantate baseerde Bach zich op het gelijknamige avondmaalslied van Johann Franck uit 1649 op een melodie van Johann Crüger.

Bach's tekstdichter is onbekend, mogelijk betrof het Andreas Stübel. Hij nam het eerste en negende couplet over als begin- en eindkoraal. Het vierde couplet werd overgenomen in deel 3. De overige strofes werkte hij om tot recitatieven en aria's.

Het werk kent de volgende delen:

Koraal: Schmücke dich, o liebe Seele
Aria (tenor): Ermuntre dich: dein Heiland klopft
a Recitatief (sopraan): Wie teuer sind des heiligen Mahles
b Koraal (sopraan): Ach, wie hungert mein Gemüte
Recitatief (alt): Mein Herz fühlt in sich Furcht und Freude
Aria (sopraan): Lebens Sonne, Licht der Sinnen
Recitatief (bas): Herr, lass an mir dein treues Lieben
Koraal: Jesu, wahres Brot des Lebens

Het feestelijke karakter komt tot uitdrukking in het gebruik van majeur toonsoorten en dansvormen: een gigue (deel 1), een bourree (deel 2) en een polonaise (deel 3).

Muzikale bezetting

De cantate is geschreven voor vier solisten: (sopraan, alt, tenor en bas) en vierstemmig koor. Het orkest bestaat uit twee blokfluiten, traverso, hobo, hobo da caccia, viool I/II, altviool, violoncello piccolo en basso continuo. Het is een van de weinige cantates waar Bach een Violoncello piccolo gebruikt, een cello met een extra (vijfde) snaar.

Zie de agenda voor praktische informatie over dit concert


Perugia

Summer Course 2019Onze zomercursussen "Goden en Godinnen" in Perugia, vond plaats in het Palazzo della Penna van 22 tot en met 26 juli.

We hadden een fantastische groep musici, zowel zangers als instrumentalisten, die uitstegen boven hun eigen muzikale niveau, ondanks de hoge temperaturen buiten het museum.

Dankzij Daniele Bernardini, die ons door zijn Museum van historische instrumenten rondleidde, hadden we een geweldige ervaring met aperitief en prachtige panorama's in de Porta di Sant' Angelo.

De indrukwekkende "Salone di Apollo" was overvol tijdens het openingsconcert door docenten. Het afsluitende deelnemersconcert, georganiseerd in samenwerking met "Musica dal Mondo" lokte een enthousiast publiek.

Het onvergetelijke feestbuffet op de laatste avond op het panoramische terras van ristorante "Iris", voltooide een mid-week vol inspiratie en nieuwe vriendschappen!

Kijk hier voor meer informatie over de cursussen.

 


We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.