AA1 - Meester en Gezel

‘Kosmopoliet’ Händel en ‘stedeling’ Zachow

Vocale en instrumentale muziek van Zachow en Händel

Sopraan, hobo/blokfluit, viool, fagot, harp, clavecimbel/kistorgel (5-6 uitvoerenden)
Met: Constanze Backes / Francine van der Heijden: sopraan, Marjan de Haer, Stefano Intrieri: continuo

Zachow Handel 1

In dit programma beleeft de luisteraar een verfijnd en afwisselend concert, waarbij feestelijke muziek van Händel centraal staat. De kosmopoliet, pragmaticus en alleseter als het om muziekstijl ging, werkte in heel Europa, van Duitsland tot Italië, via Nederland naar Engeland. Hij begon zijn muzikale loopbaan in Halle, bij zijn leermeester Zachow, die in tegenstelling tot Händel, nooit buiten deze stad gewerkt heeft. Voor Accademia Amsterdam een interessante aanleiding om muziek van beide componisten naast elkaar te zetten en te laten horen wat beide componisten wel en niet met elkaar gemeen hebben. In de loop van de jaren ging Händel steeds meer zijn eigen weg en werd zijn stijl beïnvloed door componisten als Corelli, Vivaldi en Purcell.

De harp speelt een hoofdrol in het concert. In Halle leerde Händel ongetwijfeld kennismaken met dit instrument: Zachow gaf het een solo in zijn cantate “Herr, wenn ich nur dich habe”. Fragmenten uit deze cantate zullen te horen zijn, evenals Händel’s bekende harpconcert uit “Alexander’s Feast”. Uit Händels Italiaanse periode staan twee cantates voor sopraan op het programma. Trio’s voor solofagot en hobo van Zachow en voor viool en hobo van Händel zijn een perfecte aanvulling.

Het programma is een hommage aan de beroemde clavecinist Ludger Rémy, docent aan de Musikhochschule van Dresden en jurylid van het Festival van Vlaanderen. Het is onderdeel van een (cd-)project rond cantates van Zachow waarvan Rémy de artistieke leiding had. De eerste cd met kerstcantates is te koop via deze website.

Duur: ca. 75’ muziek, met pauze
Prijs: neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken


Media
Zachow - Hab' ich nur dich

We gebruiken cookies op onze website om u de beste gebruikservaring te geven. Lees meer over ons privacybeleid.